Het verschil tussen SEO en SEA: de basis

Het verschil tussen SEO en SEA: de basis

Onze online marketeers zijn er dagelijks mee bezig: SEO en SEA. Oftewel Search Engine Optimization en Search Engine Advertising. Maar wat houdt dat in? En misschien nog wel belangrijker: wat is het verschil tussen SEO en SEA? In deze blog vertellen we het een en ander over deze twee vormen van marketing.

Wanneer je een zoekwoord in Google voert krijg je twee soorten resultaten te zien. Betaalde en organische resultaten. In de afbeelding hieronder staat het weergegeven. Stel je voor, je voert “Codebreakers” in Google in. De eerste paar resultaten zijn de betaalde resultaten. In dit geval is het er maar één. Daar staat onze website, omdat wij daar op geadverteerd hebben. De resultaten onder de streep zijn organisch. Deze zijn gerangschikt op basis van SEO. In de afbeelding is het nog een keer duidelijk aangegeven.

verschil tussen SEO en SEA

SEO

SEO is de afkorting van Search Engine Optimization. Wij Nederlanders gebruiken de term zoekmachine optimalisatie. Echter spreken online marketeers het liever uit als SEO. Lekker kort. SEO is niets anders dan het beter vindbaar maken van websites in de gratis zoekresultaten van Google. Tegenwoordig is online aanwezigheid een pré en is het mooi meegenomen als je boven in Google staat. Hoog in de resultaten betekent meer bezoekers, en meer bezoekers zorgt meestal voor meer omzet. De volgorde van websites wordt bepaald door een zoekalgoritme. Dit algoritme bevat veel verschillende criteria. Het algoritme bepaalt uiteindelijk welke website het meest relevant is om weer te geven. Je komt dus niet zomaar bovenaan in Google te staan.

Waarom SEO?

Wij zijn natuurlijk niet voor niets zo gefocust op SEO. Het heeft namelijk veel voordelen:

  • Kost geen geld: Een plek in de organische zoekresultaten in Google kost geen geld. Sterker nog, wanneer je hoog in Google staat kan het je zelfs geld opleveren. Maar dan moet je het wel goed doen. Het enige wat geld kost zijn de uren aan onderhoud, want dat hoort er natuurlijk bij.
  • Hoog bereik: Het draait bij SEO meer om relevant verkeer dan om converteren. SEO richt zich meer op de georiënteerde bezoekers, waardoor je een hoger bereik hebt.
  • Kwaliteit: SEO biedt niet alleen een kans op een hogere plek binnen de zoekresultaten. Het maakt je website ook kwalitatief beter. Wanneer je je website SEO optimaliseert, ziet Google jou als een relevante website.

 

Helaas zijn al je SEO-inspanningen niet gelijk te zien. Zo snel is Google nou ook weer niet. Dat geldt ook voor nieuwe websites. Met een goed geoptimaliseerde website sta je niet binnen één seconde bovenaan. Ook al zou dat wel interessant zijn.

SEA

Zoekmachine adverteren, of in het Engels Search Engine Advertising. Dit is het betaalde gedeelte van zoekmachines. Daar waar je alle advertenties kan vinden. Door te betalen kom je in de geadverteerde zoekresultaten terecht. Maar ook al ben je bereid te betalen geeft dat niet de garantie dat je bovenaan in Google staat. Elke advertentie wordt namelijk gecontroleerd door Google zelf. Want bezoekers moeten natuurlijk wel relevante advertenties te zien krijgen. Ze streven namelijk naar optimale gebruikerservaring. Best logisch. Want wij zitten toch ook niet te wachten op een advertentie die totaal niet past bij het zoekwoord wat we hebben ingevuld? Iedereen wil direct datgene vinden waar hij of zij naar op zoek is.

Waarom SEA?

Betaald adverteren is een goede manier om meer bezoekers te realiseren. Het levert namelijk direct resultaat op. Meer voordelen zijn:

  • Garantie voor zichtbaarheid: Als de campagne goed is ingericht en Google je advertentie beoordeeld heeft kan het direct resultaat opleveren.
  • Meetbaar: Het voordeel is dat alles te meten is! Zo weet je precies welke advertenties wel en niet goed lopen en kan je ze steeds verder optimaliseren.
  • Specifieke doelgroep: Een campagne kan je zo inrichten dat alleen een specifieke doelgroep de advertentie te zien krijgt. Bijvoorbeeld alleen studenten of juist alleen zakenlui.

SEO en SEA gecombineerd

Deze twee marketingvormen kunnen ook gecombineerd worden. Er zit namelijk een verband tussen SEA en SEO. In Google Analytics kan je bijvoorbeeld zien welke zoekwoorden jouw bezoekers gebruiken. Deze zoekwoorden kan je weer gebruiken voor het invullen van je campagne en de website. Want hoger in Google komen, dat is wat je wilt toch? Door continu bezig te zijn met SEO maak je je website steeds een stukje beter. SEO en SEA kunnen dus goed tegelijkertijd worden gebruikt. Let wel: SEA heeft geen invloed op de organische ranking in Google, SEO dus.

Welke vorm je gebruikt hangt af van wat je wilt bereiken. In de meeste gevallen vullen SEA en SEO elkaar perfect aan. Hopelijk heb je zo meer duidelijkheid over deze onderwerpen. Wil je meer weten over SEO en SEA wat betreft jouw website? Neem dan een kijkje bij onze online marketing diensten of neem contact met ons op.

Post by codebreakers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *