BrandingHoe bepaal je tone of voice? - Reclamebureau Nijmegen Codebreakers

juni 23, 2020

Hoe bepaal je je tone of voice?

Een goede tone of voice zorgt voor de gewenste emotionele reactie van je lezers. Hoe communiceer jij? En hoe reageert je doelgroep? Wat je ze vertelt is belangrijk, maar de manier waarop je communiceert bepaalt uiteindelijk je impact. Je kunt met een goede tone of voice een tekst tot leven brengen. Of er juist elk teken van leven uittrekken. Maar wat als je merk deze tone of voice nog niet echt duidelijk in kaart gebracht heeft? En hoe weet je of deze toon na een paar jaar nog steeds overeen komt met je doelgroep? Hier is een goed onderzoek belangrijk.

Welke persoonlijkheid koppelt je klant aan je merk?

Hoe praat je doelgroep over je merk? Uiteindelijk draait het allemaal om het verduidelijken van de interpretatie van de lezer bij het zien van het merk. Dit is vooral belangrijk omdat je zo kunt controleren of je teksten in lijn zijn met de tone of voice van je merk. Daarbij is de basis natuurlijk hoe jij je als merk profileert.  Een gemakkelijke manier om dit te onderzoeken is om het simpelweg te vragen aan je lezers. Plaats bijvoorbeeld een Facebook Poll en vraag je volgers om aan te geven met welk bijvoeglijk naamwoord ze je merk zouden beschrijven.

Een bijvoeglijk naamwoord? Je wilt natuurlijk dat het bedrijf waar je voor schrijft uiteindelijk in een werkwoord veranderd. Googlen ofzo. Maar dan moet je eerst zorgen dat je klanten wel hetzelfde horen als jij. Klink je serieus? Technisch? Vrolijk? Grappig? Waarschijnlijk ga je ook wat minder handige resultaten krijgen met een onderzoek op het soms iets te openbare Facebook. Maar ergens zal er een rode draad verschijnen of de associatie van klanten klopt met je merk . Een andere manier waarop je dit goed in kaart kunt brengen is door middel van e-mail marketing. Hiermee kun je bijvoorbeeld nieuwe klanten die net een bestelling hebben geplaatst dezelfde vraag stellen. Dit is het veel persoonlijker en zo weet je zeker dat de persoon in kwestie al klant is en dus een relevante mening over het merk heeft.

Richt de tone of voice in per vakgebied

Bovenstaande is natuurlijk een stuk lastiger uit te voeren in een business to business omgeving. Hier zal je voor veel verschillende klanten schrijven. Een veel voorkomende gedachte is dat het bij sommige vakgebieden, zoals een accountancy kantoor, puur draait om informeren. Dit hoeft zeker niet zo te zijn. In mijn andere post over inlevingsvermogen beschreef ik al kort wat het belang is van empathie en hoe dat zorgt voor een voorsprong. Maar om je alvast op weg te helpen heb ik twee contrasten opgesteld.

Accountancy kantoor

Een accountancy kantoor wilt vertrouwen uitstralen naar klanten, maar wilt deze ook ontzorgen. Dit kun je terug laten komen in je tone of voice.

  • Betrouwbaar
  • Warm
  • Serieus

Formele teksten met warme en vertrouwelijke woorden maar geen overdreven emotionele uitingen zoals uitroeptekens of andere gekke dingen.

Communicatie bureau

Communicatie bureau´s gebruiken vaak een speelsere tone of voice met meer emotionele uitdrukking. Kijk maar naar onze website. Met een persoonlijke manier van schrijven laten we vaak een informelere kant naar voren komen.

  • Energiek
  • Eigenwijs
  • Ambitieus

Conclusie

Een juiste tone of voice zorgt ervoor dat het karakter van je onderneming zichtbaar wordt voor de klant. Als de klant in elke vorm van communicatie dezelfde stem terughoort, dan zal je als organisatie betrouwbaarder overkomen. Als je jouw unieke toon bepaald hebt, kun je deze het beste verwerken in de merk strategie. Zo zorg je ervoor dat deze consistent gebruikt wordt en blijf je relevant voor je doelgroep.