BlogsHoe zorg je dat jouw content écht verkoopt? - Reclamebureau Nijmegen Codebreakers

juli 26, 2020

Één ding is zeker. Met goede content op je website heb jij 24/7 een online verkoper in dienst. Twijfel jij of jouw content dezelfde functie heeft? Ben jij er op uit om keiharde sales te gaan maken met je copy? Dat kan zeker. Je zal dan wel moeten denken als een verkoper. Met deze tips zorg jij ervoor dat je content écht verkoopt.

Gebruik verliestaal

Binnen neuromarketing is aangetoond dat mensen onbewust getriggered worden door opties die de nadruk leggen op het vermijden van verlies. Tversky en Kahneman toonden aan dat onze motivatie sneller getriggered wordt door negativiteit dan positiviteit. Dit betekent niet dat je nadruk perse negatief is. Het betekent dat je call to action meteen antwoord geeft op een mogelijk risico van de lezer. Hoe pas je dit dan toe in je teksten? Door je call to action in te richten op het voorkomen van een bepaald verlies. Hieronder geef ik een voorbeeld van het verschil tussen een positieve en een negatieve nadruk in je call to action.

  • Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de activiteiten binnen Codebreakers
  • Mis niet langer de laatste inzichten binnen onze verschillende domeinen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up to date.


Bij de tweede call to action roep je de gedachte op dat de lezer de kans misloopt om relevante informatie te verkrijgen als zij zich niet inschrijven voor de nieuwsbrief. Dit geeft meer motivatie dan het simpelweg aanbieden van de nieuwsbrief.

Dit is natuurlijk toe te passen binnen verschillende schrijfdoelen. Ben je direct op zoek naar traffic voor je webshop? Of hoop je dat lezers een afspraak maken om eens langs te komen? Stel je call to action dan op op een soortgelijke manier waar een probleem en oplossing wordt aangeboden.

Stel vragen die mensen “ja” laten zeggen

Zoals verkopers dit ook gebruiken, werkt het om de lezer meerdere vragen te stellen waarop ze antwoorden met ‘ja’. Hierdoor vergroot je de kans dat zij ook bij je call to action positief antwoorden. Hier kun je een goede combinatie maken met verliestaal zoals ik deze vooraf beschreef. Een voorbeeld hiervan:

  • Wordt je oude website slecht bezocht en is deze toe aan vernieuwing? Wil je zichtbaar worden op social media? Of wil je eindelijk hoger gaan scoren in Google? Dit gaan wij voor je regelen.  Ben je er klaar voor om deze uitdaging met ons aan te gaan? Vraag vrijblijvend een offerte aan en zet de eerste stap naar jouw online succes.

Hier combineer je verschillende problemen die een lezer mogelijk herkent en hen aanzet tot zelfreflectie. Tegelijkertijd stel je je tekst op in een gesloten vraag met je call to action als het antwoord op de verschillende problemen.

Doorbreek ‘knop angst’ met micro copy

Dezelfde negativiteit kan ook in je nadeel werken. Waar mensen gevraagd worden om bijvoorbeeld een formulier in te vullen voor een offerte aanvraag zoals hierboven. Een call to action als deze wordt door de lezer kritisch bekeken. Hoeveel moeite zal het hem kosten. Zitten er kosten aanvast? Hier kun je er met micro copy voor zorgen dat je prospect met meer vertrouwen een keuze maakt. Micro copy bestaat uit maximaal één zin en wordt vaak weergegeven rondom call to action knoppen op websites.

  • Vraag een offerte aan en zet de eerste stap naar jouw online succes.

Deze zin verzekert de lezer er niet van of de offerte vrijblijvend is. Dat kan al genoeg reden voor de lezer zijn om de offerte niet aan te vragen uit angst voor mogelijke kosten.

  • Vraag vrijblijvend een offerte aan en zet de eerste stap naar jouw online succes.


Bij de tweede zin laat je de lezer meteen zien dat er geen risico is op voorafgaande kosten.

Praat over de lezer. Niet over jezelf

Een erg belangrijke toevoeging is dat je de lezer centraal houdt. Mensen voelen zich aangesproken als je hun problemen hebt benoemd. Dwaal vervolgens niet af naar een verkoop verhaal over jezelf. Hierdoor riskeer je het vertrouwen van de lezer te verliezen. Speel in op hun behoeftes, maar doe dit niet te opvallend.

Heb je al meer vertrouwen gekregen in de verkoop mogelijkheden van je content? Zet ‘m op!