Live chat op de website: wel of niet?

Live chat op de website: wel of niet? Zes redenen waarom het werkt

Je hoeft geen afgestudeerd marketing-expert te zijn om te begrijpen dat goede klantenservice een cruciaal aspect vormt in het lange termijn-succes van een bedrijf. Het toevoegen van live chat op de website kan daar zeker een steentje aan bijdragen. Toch zijn veel ondernemers niet helemaal overtuigd van de werking van live chat op de website. “Klanten kunnen toch gewoon een belletje plegen?”, vragen zij vertwijfeld zich af. Dat is zeker waar, maar er zijn ook goede redenen om tóch een live chat te integreren in jouw bedrijfssite. We geven er zes:

1. Meer gemak voor klanten

Misschien wel de belangrijkste reden om een live chatfunctie te gebruiken, is dat het een extra stuk gemak biedt aan mensen die jouw website bezoeken. Om specifieke informatie te krijgen omtrent jouw bedrijf, hoeven zij de site niet te verlaten. Dit extra gemak kan helpen om een (nog) sterkere relatie op te bouwen met klanten. Beschikbaarheid van hulp en de snelheid waarmee deze wordt geleverd zijn twee van de meest genoemde redenen van mensen die een plezierige ervaring hadden met een bedrijf. Wanneer live chat op een correcte wijze wordt ingezet, kan jouw bedrijf de concurrentie voorblijven. Je bent immers ‘altijd’ bereikbaar.

2. Lage drempel om contact op te nemen

Klanten kunnen inderdaad ook een belletje plegen of een mailtje sturen als zij iets te weten willen komen over jouw bedrijf. Een live chatfunctie zorgt echter voor een lagere drempel om contact op te nemen. In sommige gevallen kunnen mensen het te veel werk vinden om de telefoon te pakken of denken dat hun vraag te klein is om er een mailtje aan te wijden. Onder meer in zulke gevallen is het dan makkelijk om even snel via de chat contact op te nemen met een medewerker. Geef je de sitebezoeker ook nog eens een persoonlijke behandeling.

3. Besparing van tijd en kosten

Live chat is zowel kosten- als tijdsefficiënt. Het implementeren van een live chatservice op een website is namelijk geen dure aangelegenheid. Vooral doordat het zichzelf regelmatig snel terug verdient door verhoogde conversies. Voor jouw of je klantenservice is het daarnaast een gemakkelijke tool om snel een vraag te beantwoorden. In tegenstelling tot een e-mailwisseling, volgen vraag en antwoord elkaar direct op. Kan iedereen gauw weer verder.

4. Inzicht in ontbrekende informatie

Als een bezoeker besluit een vraag te stellen via de live chat, heeft hij of zij het antwoord daarop hoogstwaarschijnlijk niet kunnen vinden op de website van je bedrijf. Zodoende ontstaan er al gauw inzichten in waar de website een extra stukje duidelijkheid kan gebruiken.

5. Onderscheidend ten opzichte van concurrenten

In veel branches kan het aanbod van bedrijven overweldigend zijn. Zeker bij producten met een lage betrokkenheid is het dan belangrijk om boven het maaiveld uit te steken. Een live chat helpt jou en je bedrijf te focussen op de behoeften van de klant en de ervaringen die zij hebben met de website. Het is een methode waarbij jouw bedrijf van zoveel mogelijk waarde probeert te zijn voor de klant. In een fysieke winkel wil iemand soms graag advies krijgen, waarom zou dat dan online niet kunnen? Door live chat effectief in te zetten, kun je een klant voor je winnen.

6. Toename van conversies

Doordat de ervaringen met jouw bedrijf positiever zijn door het gebruik van live chat, resulteert dit vaak in meer conversies en een hogere gemiddelde bestelwaarde. De snelheid en effectiviteit van deze vorm van klantenondersteuning geeft een sitebezoeker meer vertrouwen. Chatgebruikers geven dan ook vaak meer geld uit dan mensen die de live chat niet gebruikten.

Overtuigd van live chatfuncties? Er zijn diverse betaalbare services die nuttig kunnen zijn voor kleine tot middelgrote bedrijven, zoals Comm100, Kayako, LiveHelpNow en Zendesk. Deze services bieden verschillende pakketten aan die specifiek gericht zijn op de behoeften van jouw bedrijf en het aantal chatconversaties dat daarbij hoort.

Post by c0d3br3ak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *