BlogsBrandingGrafisch vormgevenMarketingVormen van logo’s: de psychologie en betekenis (deel 2)

14/02/2017
https://wearecodebreakers.com/wp-content/uploads/2018/05/storytelling-agency-nijmegen-007.png

Vormen van logo's: de psychologie en betekenis achter vomgeving (deel 2)

In het vorige blog hebben jullie alvast kennis kunnen maken met de eerste drie belangrijke vormen in de wereld van grafisch design. Dit blog is het vervolg hierop! Zoals we in het vorige blog hebben aangekaart reageert ons onderbewustzijn anders op een cirkel dan op een vierkant. In dit blog kom je te weten wat voor associaties de rechthoekige vormen, zoals het vierkant, de driehoek en de verticale en horizontale lijnen, hebben.

https://wearecodebreakers.com/wp-content/uploads/2018/05/microsoft_PNG16.png

Het vierkant

Wanneer een logo rechthoekige vormen heeft, straalt dat vooral betrouwbaarheid uit. Daarnaast zijn ook stabiliteit, consistentie, professionalisme en efficiëntie belangrijke associaties bij het zien van een vierkant. Consistentie zien we vooral terug in het logo van Microsoft. Microsoft heeft bijvoorbeeld een nieuw logo voor Windows en voor zichzelf. Dit zijn vier vlakken die samen een groter vierkant vormen. De kleuren in het beeldmerk stellen diversiteit voor en het wordt bij elkaar gehouden door een stevig en stabiel vlak.

Driehoeken

Op de cirkel na, is de driehoek de sterkste en stevigste constructiemethode. Het is daarom ook niet gek dat de driehoek wordt geassocieerd met macht, wetenschap, mannelijkheid en betrouwbaarheid, alsmede religie. Kijk naar het oude Egypte, de piramiden zijn het grootste voorbeeld en bevestigen alle eigenschappen van de driehoek. Als voorbeeld heb ik het logo van Adobe gekozen. Hoewel het totaalplaatje een vierkant is, is het hele logo opgebouwd uit driehoeken. Voor een designer klopt het helemaal.

adobe-logo
https://wearecodebreakers.com/wp-content/uploads/2018/05/logo-centre.jpg

Verticale en horizontale lijnen

Als je terugblikt op het vierkant dan bestaat dat eigenlijk uit twee type lijnen: horizontaal en verticaal. Het mooie is dat zij ook lijnrecht tegenover elkaar staan. Waar verticale lijnen staan voor agressie, kracht en macht staan de horizontale lijnen juist voor kalmte en gemeenschap. Het logo voor Centre Georges Pompidou is daar een mooi voorbeeld van, de horizontale lijnen staan perfect voor wat het is. Een centrum voor de publieke bibliotheek, het grootste moderne kunstmuseum in Europa en een onderzoeksinstituut voor muziek en akoestiek.

Verticale en horizontale lijnen

Dit was het dan. Het tweede en gelijk laatste deel van “vormen van logo’s”. Wist je dat 50% van de meest bewonderde merken een rechthoekig logo hebben? Zou dat iets te maken hebben met het feit dat merken graag professioneel en consistent willen overkomen? Of zit hier iets anders achter? Wat denk jij?

adidas-logo